Az arany

Az arany

Az arany

Talán nem is találunk még egy olyan piacot, amely ekkora vonzerővel rendelkezik, mint az arany.

A következő sorokban nemcsak a befektetési lehetőségeket ismerheti meg, hanem az arany befektetés előnyeit is bemutatjuk.

Az arany előnyei:

Elgondolkodott már azon, hogy a központi bankok tartalékuk nagy hányadát miért tartják aranyban? Vizsgáljuk meg ennek okait:

 • Gazdasági biztonság:
  az arany egy olyan különleges befektetési instrumentum, ami nem valakivel szembeni követelést testesít meg, így értékét nem a kötelezett személy teljesítménye, helyzete határozza meg. Az arany értékét közvetlenül egyik ország gazdasága, egyik pénznem inflálódása sem befolyásolja. Az arany értéke hosszú távon vásárlóerejében rejlik, és ezért alkalmas a jegybanki tartalék szerepének betöltésére.
 • Fizikai biztonság:
  a külföldi értékpapírban tartott tartalékok sebezhetők, legrosszabb esetben a teljes vagyon befagyasztásának is ki vannak téve. Az arany nem rejt ilyen típusú kockázatot. Amikor kell, rendelkezésre áll, biztosítja a teljes likviditást.
 • Váratlan nehézségek:
  Az arany likvid és egyetemesen elfogadott fizetőeszköz, amennyiben egy vészhelyzetben lévő országnak likvid forrásra van szüksége. Az arany kölcsön esetén fedezetként is szolgálhat.
 • Bizalom:
  a társadalom bizalmát növeli, ha tudja, hogy kormánya aranyat tart. Néhány ország így fejezi ki a hazai valuta egyértelmű támogatását. A hitelminősítő ügynökségek is pozitívként értékelik, ha egy ország tartalékportfoliójában arany is van.
 • Profit:
  az arany-hitelpiac és az arany kereskedelme is profitot generál. Az arany tartásával keletkeznek alternatív költségek, de egyéb előnyei kompenzálják az ilyen költségeket.

Az arany

Jó, ha tudjuk!

Az arany és a pénzügyi termékek, mint például a részvények hozama között nincs pozitív korelláció (lineáris kapcsolat). Sokszor az arany a menekülőút a befektetőknek, így amikor lejtmenetben vannak a tőzsdék, az arany piaca megélénkül. A pénzügyi eszközök hozamai korrelálnak a makrogazdasági változókkal, azonban az arany hozamának nincs statisztikailag szignifikánsnak mondható kapcsolata a GDPvel, az inflációval, és a kamatlábakkal.

A makro ökonómiai (gazdasági körforgás számszerűsített modellje) tényezők változása sokkal erősebb hatást gyakorol más áru jellegű termékre, mint az aranyra. Amíg az arany hozama nem, vagy minimális mértékben korrelál a részvény-, illetve kötvényindexek hozamával, más áru esetében szignifikáns (jelentős) kapcsolat mutatható ki.

Az aranyárak a nagyobb pénzügyi piacoktól – részben – függetlenül mozognak. Az arany árára elsősorban a befektetők hangulata, legfőképpen idegessége hat, az, hogy mennyire vágynak a “biztonságos kikötőbe”. A korreláció hiánya az aranyat kulcselemévé teszi bármely diverzifikált befektetési portfoliónak. A fizikailag birtokolt rúdarany – merthogy készpénzért be lehet szerezni, s azonnal készpénzre is váltható – különleges fajtája a kereskedésre alkalmas vagyontárgyaknak, mert mentes a tranzakcióban részt vevő másik fél okozta kockázatoktól. Ezért, akinek aranya van, az megszabadul a bankok fizetőképességében rejlő kockázatoktól, s csak azt kell figyelnie, hogy az aranyár éppen hogyan változik a piacon.

Bárhová néz az ember a piacon, most minden olcsóbbodik, a réz éppúgy, mint a kőolaj, a kukorica vagy a nyersgumi. A befektetők nem csak az értékpapírokból, hanem az év első felében még biztonságosnak vélt nyersanyagokból is távoznak, a többség csak az aranyban bízik ezekben a napokban.

A jövőben jelentősen emelkedhet az arany ára, – ez valamennyi befektetési szakember egybehangzó véleménye. A nemesfém árának száguldása elsősorban akkor valószínű, ha a piacokon hosszú távon a bizonytalanság lesz az úr.

Az arany 2

Milyen előnyökkel bír az aranyba helyezett befektetés?

A befektetési arany legfőbb előnye, hogy likviditása és teljes függetlensége révén (hiszen nem függ semmilyen valutától, vagy politikai-gazdasági helyzettől sem) hosszútávon stabil értékőrzést jelent. Éppen ezért alkalmazzák az államok pénzkibocsátásuk biztonsági fedezeteként.

A befektetési arany amellett, hogy a hagyományos materiális (valóságos) formában is jelentős befektetési értékkel bír, ugyanúgy tárgyát képezi tőzsdei ügyleteknek is. Árfolyamváltozásaival pedig ugyanúgy profit szerezhető, mint bármely más tőzsdei termék segítségével.

Érdemes-e minden pénzemet aranyba fektetni?

Nem! A mindennapi vásárláshoz továbbra is az adott ország pénzét kell használni. Általános szabályként elmondható, hogy a rendelkezésre álló vagyon és a folyamatos megtakarítások kb.10-30%-át célszerű aranyban tartani, válság idején ez a szám lehet lényegesen magasabb.

Kapcsolat, MNB

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.