Miből érem el céljaim?

Miből érem el céljaim?

Miből érem el céljaim?

Érdemes előre végig gondolni, az életben mik a céljaink, az mennyire fontos számunkra és annak elérése érdekében, mit vagyunk hajlandóak megtenni!

Egy biztos, pénzügyileg is fel kell készülni, mert másképp csak panaszkodhatunk! céljaim

Ha a cél fontos, akkor nézzük meg mekkora összeget tudunk és szeretnénk megtakarítani, illetve, hogy milyen időtartamra tudjuk pénzünket nélkülözni.
A világ gazdag emberei azt mondják, hogy nem az a lényeg mennyi pénzed van, hanem hogy a pénzedet mennyi ideig tudod birtokolni.

A tervezés minden esetben úgy indul, hogy meg kell nézni a kiindulási pontot, hol vagyunk most?
Közösen áttekintjük kiadásaik szerkezetét is, amiből láthatjuk, hogy a fizetésük hány százalékát költik rezsire, hiteltörlesztésre, szórakozásra, stb.

Így, kiadásaik vizsgálatánál, nem befolyásolnak az érzelmek, ennek eredményeként tisztán látjuk, hol szükséges és hol lehet racionalizálni.
Átnézzük, van-e lehetőség életszínvonaluk megtartása mellett, a költségek csökkentésére, majd ennek egy részét megtakarítjuk. céljaim
A takarékoskodásról, sokaknak elsőre a vízzel, energiával, pénzzel való “spórolás” jut eszébe. A legtöbben erre odafigyelünk. Egy család életében vannak olyan költségek, amiről a nem szakavatott nem tud róla, hogy ugyanolyan szolgáltatást, vagy terméket olcsóbban is meg lehet kapni.

Ennél egy fokkal tudatosabbak vagyunk, ha a spórolás mellett jövedelmünk egy részét félre is tesszük, és ezekből fedezzük az esetlegesen felmerülő nagyobb kiadásokat: autóval kapcsolatos kiadások, háztartási gépek javítása/cseréje, nyaralás.
Azonban ahhoz, hogy az ennél hosszabb távú céljaink – mint például a gyermekek tanulmányainak finanszírozása, vagy nyugdíjas éveinkre való felkészülés teljesüljenek, tudatosan, havi gyakorisággal szükséges megtakarítani.

Tapasztalataink szerint az emberek, amikor megkapják jövedelmüket, akkor kifizetik az összes sárga csekket, a rezsit, nagy bevásárlást tartanak stb. és azt mondják, hogy ami marad, azt félre teszem. Itt a baj!

Miből érem el céljaim?
Miből érem el céljaim?

Nagyon fontos, hogy mikor jövedelmünket megkapjuk, azonnal tegyük félre azt az összeget, amit havonta rendszeresen meg akarunk takarítani. Hiszen, ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy a következő bevételig már nem marad tartalék.

Fontos továbbá, hogy a rendszeres megtakarítás épüljön be hétköznapjainkba, legyen a mindennapjaink része, akárcsak a víz, villany vagy telefonszámla, amit minden hónapban befizetünk. Nem baj, ha csak pár ezer forintot tudunk havonta félretenni, mert néhány év alatt, kisebb összegekből is képezhető 3-6 havi megélhetésre elegendő tartalék.
Nem az összeg a fontos tehát, hanem a rendszeresség.

Az első néhány hónap biztosan nagyon nehéz lesz, de ha tartjuk magunkat elhatározásunkhoz, megszokjuk és azután nem hiányzik majd a havi költségvetésünkből a tartaléknak félretett pénz.

Ne feledjék, nem másnak csinálják, hanem a maguk, illetve szeretteik érdekében.

Valamennyien a szokásaink rabjai vagyunk. Amennyiben nem állunk elfogadhatóan anyagiakban, vizsgáljuk meg szokásainkat, és változtassunk rajta. Addig nehéz lesz, amíg az új, immár gazdagító szokások ki nem alakulnak és életünk rendszeres részévé nem válnak.

Kapcsolat, MNB

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.