Egy buborék felfújódik. Hol rejtőzhetnek a befektetők?

Egy buborék felfújódik. Hol rejtőzhetnek a befektetők?

Egy buborék felfújódik. Hol rejtőzhetnek a befektetők?

Michael Wilkerson cikke alapján

Tájékoztató arról, hogy mit jó tudni az elkövetkező napokról.

Álmok ideje

Szögezzük le.

Nyilvánvalóan látszik egy spekulatív buborék a pénzügyi piacokon. Ennek ugyanúgy lesz vége, mint a régebbi időkben. Lesznek nyertesei és vesztesei.

A közeljövőben várható egy súlyos piaci korrekció, a hiányok és adósságok fenntarthatatlan növekedéséből, romló nemzetközi fiskális helyzetből, valamint a valószínűleg bekövetkező inflációból adódóan.

A Wall Street farkasainak bónuszokat fizetnek, ha az optimizmus, az aktivitás és a volatilitás magas. A buborékok eufóriái olyanok, mint a legjobb kábítószerek, de aki a kábulatban nem a realitások szerint lép, az bukik.

Ezek az ellentmondásos nézetek az inflációról és a piaci korrekcióról mára általános jellegűek lettek. A figyelmeztető jelek a piaci „hurráoptimizmus” nyilvánvalóak a Bitcoin (akár 3-400% egy év alatt), (Vagy annak hatására megemelkedett árfolyam, hogy Tesla vett Bitcoint), a borsos P / E arány , és a gyorsan növekvő ingatlanárak. A nagymennyiségű – Jegybankok által – újonnan nyomtatott pénz, keresi a helyét. Ha ez a buborék megreped, a Fed már nem tudja támogatni a piacot a kamatlábak csökkentésével. A reálárfolyam növekedés, ma már szinte mindenhol nulla alatt van.

A Biden-kormány várhatóan további fedezetlen kiadásokat engedélyez, mivel a bevételek csökkennek, és az Egyesült Államok már nincs stabil költségvetési helyzetben. Csak 2020-ban az amerikai kormány 3 billió dollárt költött a járvány enyhítésére, miközben a nemzeti jövedelem 2,1 billió dolláros csökkenését szenvedte el. A 2020 végi költségvetés az Egyesült Államok teljes államadóssága 27 billió dollár volt, ami 20% -os növekedést jelent 2019-hez képest, és megduplázza a pénzügyi válság előtti összeget.

A kötvénybefektetők joggal idegesek.

Nem meglepő, hogy a Fed azóta inflációpárti álláspontot képvisel .

Az infláció egy rejtett adó, amely megemészti a vásárlóerőt.

A modern devizaprések egy technológiailag fejlettebb és hatékonyabb eszköz a cél elérése érdekében.

Az árak most emelkednek az olyan inflációs területeken, mint az ipari fémek, az energia és az élelmiszer-alapanyagok. 1970 óta a dollár elveszítette vásárlóerejének 85% -át. Míg ennek többsége az 1970-es évek magas inflációjának tudható be, 2000-ben még az állítólagosan deflációs 21. század is a dollár értékének egyharmaddal való csökkenését tapasztalta.

Az emelkedő inflációs várakozások nagyban hozzájárulnak a részvénypiacok emelkedéséhez.

Amint a leállások és az utazási korlátozások enyhülnek, a megnövekedő kereslet nyomást gyakorol a globális ellátási láncokra és ezáltal az árakra. Arra számíthatunk, hogy az infláció további felgyorsulása már tavasszal megtörténik, amikor a gazdaságok újra megnyílnak.

Hogy lehet mindezt kihasználni ebben a környezetben? 

Az amerikai részvénypiacokat bármely történelmi mérőszám jelentősen felülértékeli, de a kötvények és a készpénz egyaránt veszélyzónát jelentenek az inflációs környezetben.

A hagyományos bölcsesség azt mondja, hogy maradjon befektetésben a pénze, ugyanakkor kerülje a csúcstechnológiájú és növekedési részvények csábítását, amelyek a leginkább túlértékeltek, helyettük az osztalékfizető részvényeket, valamint a feltörekvő piacok részvényeit diverzifikálja. Az inflációra érzékeny árucikkek (élelmiszerek, fémek és energia) a továbbiakban is áremelkedésen mehetnek keresztül. Az arany évezredek óta tarja az értékét az inflációs környezetben, de nem fizet osztalékot.

A Bitcoin hasonlóan nem termel hozamot. A kriptovalutáknak nincs belső értékük. Amikor az eufória megszűnik, menekülnek belőle.

A Flipside Crypto kutató szerint a kriptovaluta blokkláncán nyomon követhető névtelen tulajdonosi számlák körülbelül 2% -a ellenőrzi a digitális eszköz 95% -át. Ha ők kiszállnak, elértéktelenedik a Bitcoin.

Legyen óvatos az értékpapírokkal vagy az ingatlanokkal kapcsolatos befektetésekre. Ha a piacok összeomlanak, a tőkeáttétel gyorsan megemészti a fennmaradó értéket. A kockázat (beleértve az inflációt is) rejtett kitettségét keresse meg a nyugdíjszámlákon. Fektessen be olyan eszközökbe, amelyek nincsenek korrelálva a piacokkal. Maradjon rugalmas, hogy kihasználhassa az elkerülhetetlen korrekciót.

Az emberek vissza akarnak térni a munkába. Az úgynevezett ösztönző finanszírozás nem kerül azok kezébe, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Végső soron nem a pénzügyi piacok, hanem a reálgazdaság hajtja a növekedést és a jólétet. Ehhez nyitott helyi vállalkozásokra, a munkavállalók újbóli bevonására és produktív tőkebefektetésekre van szükség.

Mivel a problémát nem a bankszektor hitelválsága okozza, – mint 2008-ban, – és a mögöttes gazdaság továbbra is egészséges (bár gyengült a pandémia miatt), a korrekció utáni helyreállítás gyorsabban és könnyebben jöhet, mint a pénzügyi válság nyomán. Míg a tartós infláció számos problémát okozhat, általában a teljesebb foglalkoztatást támogatja, és mind a termelők, mind a fogyasztók alkalmazkodni fognak a változó ár környezethez. Addig is a legjobb higgadtnak maradni, és kivárni. Mivel a tavasz még a legsötétebb telet is követni szokta, ismét eljön a remek alkalom a nyereség realizálására.

Kapcsolat, MNB

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.