Mekk Elek befektet!

Mekk Elek befektet!

Mekk Elek befektet!

Az internet népe egyre inkább úgy gondolja, hogy minden gondját, problémáját megoldja, saját maga.

Háziorvosoktól hallom, hogy sok esetben megérkezik a rendelésre a beteg és elmondja, mi a baja, milyen vizsgálatra adjon beutalót, milyen gyógyszert írjon fel számára az orvos. Komplett diagnózist ad. Ha az orvos más véleményen van, akkor az illető felháborodik, mondván, mindennek utána nézett, elolvasta az ezzel kapcsolatos kommenteket és pontosan tud mindent. Magyarországon már megszoktuk, hogy itt mindenki ért a focihoz, a politikához és a pénzügyekhez. Többségét az sem zavarja, hogy bátran kijelenthető, ezek a területek, amik az elmúlt évtizedekben a legrosszabbul teljesítettek. Amint tapasztaljuk már nem csak az említett témákban, hanem egészségügyi, oktatásbeli témákban, sőt energetikai témákban is, lézer pontosságú véleményekkel találkozunk a különböző blogokban, posztokban.

Érdekes módon a világ fejlettebb részein, Amerikában, Németországban ez nem így van. Ott nem olyan „okosak” az emberek, hogy megmondják az orvosnak, mit csináljon, sőt a pénzügyi szakértőt se bírálják felül. Persze könnyű elítélni valamit, aminek az előzményeit nem vesszük figyelembe. Magyarországon a szocialista rendszerben nem tanították meg a jelenlegi nyugdíjas generációt pénzügyi ismeretekre, emiatt ez a generáció nem tudta megtanítani gyermekeit sem. A fennálló hatalmaknak meg nem volt érdekük, hogy a népnek legyen pénzügyi kultúrája, ezért az iskola sem tanítja mind a mai napig.

Az 1990-ben bekövetkező rendszerváltás sok előnyt hozott számunkra, de soha semmi előny nem jár hátrány nélkül. Az ügyeskedők kihasználták a helyzetet és válogatás nélkül csapták be emberek millióit. Ennek következménye a sok csalódás, aminek következtében, már nem hisznek az emberek senkiben és semmiben. Mindez együtt jár a történelem során a génjeinkben felhalmozódott, „majd én megmondom mi a jó” szemlélet is. Ezért azok az emberek, akik be akarják csapni a másikat, valószerűtlenül nagyot kell ígérniük, hogy az érzelmi küszöböt áttörjék és eladhassák azt, amiből az értékesítőnek származik a nagy haszna, akár az ügyfél kárán is.

Ezért aztán a tisztességes, valós előnyöket – hátrányokat bemutató szakembernek nem hisznek, mert nem mondott elég nagyot. A szakértő meg nem fog hazudni rövidtávú előnyök érdekében.

Ez maga a csapda. Szegény ember elhiszi, hogy saját maga majd megtalálja a legjobb megoldást, nehogy becsapja valaki. Sokan ezért otthon tartják pénzüket, mert úgy gondolják, ott van biztonságban. Fel se merül bennük a gondolat, hogy ellophatják, mert meg vannak róla győződve, hogy azt a bankokban lopják el tőlük. Sok esetben nem használják ki a lehetőségeket, mert nem tudnak róla, vagy ha tudnak is, feltételezik, ha a megoldás nagyon jó, akkor az állam úgyis elveszi az átlagembertől, akkor meg minek csinálni bármit is? Mekk Elek befektet!, Mekk Elek befektet!

Nagyon sokan emlékeztetnek „Rímhányó” Romhányi József zseniális bábfilm sorozatára a Mekk Elekre.

Persze nagyon sok esetben maga a pénzhiány az, ami miatt az emberek saját maguk ügyeskednek össze valamit. De tudomásul kell venni, hogy amíg így csinálják, nincs esélyük a többre. Ha a begyűjtött információk függvényében valóban szakértőre bízzák pénzügyeiket, akkor – annak ellenére, hogy a szakértő pénzbe kerül – sokkal jobban gyarapodik a szolgáltatást igénybe vevő pénztárcája. Minden megoldásnak van költsége, ami ugyanannyiba kerül szakértővel és nélküle is. A végeredményben – ahogy mondani szokták – ha a különbséget zongorázni tudnám, én lennék az egyik legnagyobb zongoraművész az egész világon.

Sokszor egy hipermarketbe azért mennek be vásárolni, mert a hirdetési újságban, vagy a TV-ben hallották a leárazást. Pedig, ha a vásárló végig gondolná, hogy valóban ilyen jótékony egy bevásárlóközpont vezetése, hogy a saját hasznuk ellenére olcsóbbá teszik a vásárlást, rájönne, hogy valami sántít. De mi?

Régi mondás, „amit veszít a réven, az visszajön a vámon”! Ugyanígy van ez pénzügyekben is! „Adunk olcsó hitelt, és a biztosítását is megkötjük”! Sajnos, amikor baj van, akkor derül ki, hogy ez a biztosítás nem fizet. Emlékszem, mikor még volt magánnyugdíj-pénztár, a magasabb hozamért, biztonságosabb működésért nem léptek át az emberek másik pénztárhoz, de amikor kaptak egy kis ajándékot, habozás nélkül átszerződtek a másik szolgáltatóhoz, ahol rosszabbak voltak a feltételek. Annak ellenére, hogy kimutatható módon, tíz-százezrekkel több hasznuk lett volna, az eredetinél maradtak.

Minap is hallottam egy családtól, hogy kötöttek már nyugdíjbiztosítást. Fogalmuk nem volt milyen feltételekkel, mekkora költséggel fizetik, nem tudták mi van a szerződésükben? Mikor megmutattam nekik a különbséget, szörnyülködtek, de már nem tudok segíteni nekik. Tovább fizetik a rosszabb megoldást, mivel nagy veszteség lenne most már váltani. Találkoztam olyanokkal is, akik kimerítették valamennyi hitel lehetőségüket és akkor kértek segítséget, amikor teljes csődben voltak. Akkor szembesültek azzal a ténnyel, mekkora kamatot fizettek eddig?

Tapasztalataim szerint az emberek 80-90%- a, annyi pénzt fizet ki feleslegesen, amiből idős korukban kényelmesen élhetnének. Hol lehet kényelmetlenségek nélkül havonta annyi pénzt találni, ami jelentősen javítana életszínvonalán? Erre általánosságban nem lehet egységes választ adni. De egy átfogó beszélgetés alkalmával, kiderülhet, hol folyik el észrevétlenül a család pénze. Kiderül, kit gazdagít akarata ellenére.

Ne fércelgessen, foltozgasson! Inkább beszélgessünk egyet!

Mekk Elek befektet!

Kapcsolat, MNB

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.