Mikor robban a nyugdíjbomba?

Mikor robban a nyugdíjbomba?

Mikor robban a nyugdíjbomba?

A történelem legnagyobb nyugdíjbombáján ülünk!

A Portfólióban megjelent cikk alapján.

Jó úton járunk ahhoz, hogy a jövő nemzedékei megtapasztalják a történelem legnagyobb nyugdíjválságát. 2050-re a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjdeficitje elérheti a 400 ezer milliárd dollárt, hacsak nem teszünk ellene valamit – írja a World Economic Forum figyelmeztetésére hivatkozva a CNBC!

A World Economic Forum (WEF) számításai szerint az öregedő társadalom problémája hatalmas méreteket ölthet a következő években!

A számítások szerint nyolc vezető országban a hiány mértéke meghaladhatja a 400 ezer milliárd dollárt is 2050-re, ami 2015-ben „csak” 70 ezer milliárd dollárt tett ki. A WEF elemzése szerint a várható élettartam növekedése és az öregedő társadalom a klímaváltozás pénzügyi megfelelője. A ma és a közeljövőben született gyermekek várható életkora a 100 évet is elérheti, a nyugdíjban lévő emberek pénzügyi biztonságának megteremtése pedig csillagászati összegekbe is kerülhet. Naponta 28 milliárd dollárral nő a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjdeficitje – mondja az elemzés, amely szerint a nyugdíjhiány mértéke a következő 40 évben éves szinten 5%-kal nőhet az említett 8 országban. Magyarországon a szakértők már évek óta mondják, hogy 2050-re a jelenlegi nyugdíjösszegek a felére eshetnek.

A Kisbefektetői Klub régóta hangoztatja, hogy már most kell gondoskodnia mindenkinek a saját eltartójáról, ha saját maga erre nem készül fel.

Nemcsak a problémákat, hanem a lehetséges megoldásokat is felsorolja a WEF tanulmánya, mint például:

  • felül kellene vizsgálni a nyugdíjkorhatárt nemzeti szinten,
  • növelni kellene a pénzügyi tudatosságot és ismereteket,
  • a technológia segítségét is igénybe kellene venni, ahol szükséges,
  • minden állampolgár felé tiszta kommunikáció kellene a nyugdíjhelyzetről és
  • minden állampolgárnak biztosítani kellene a valós pénzügyi helyzetének és a várható nyugdíjának kiszámításához szükséges adatokat.

Mikor robban a nyugdíjbomba?

Kapcsolat, MNB

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.