Alapképzés – 9. fejezet: Biztosítási alapfogalmak

Alapképzés – 9. fejezet: Biztosítási alapfogalmak

Alapképzés – 9. fejezet: Biztosítási alapfogalmak

Kilencedik részét olvassa pénzügyi alapismeretek sorozatunknak. Előző részben megismerte, hogyan működik az értékpapír-piac, vagyis a tőzsde. Korábban megismerte a banki típusú pénzkezelést. Másik fajta pénzkezelési mód a banki megoldásokon kívül, a biztosítóhoz köthető vagyon-, illetve pénzkezelés. E fejezet elolvasása után látni fogja a kétféle pénzkezelés különbségét és hatását az Ön pénzének biztonsága szempontjából. Ez a fejezet rövidebb, de nagyon fontos a pénz kockázatának szempontjából, ezért figyelmesen olvassa!

Biztosítási alapfogalmak

A biztosításügy szempontjából egyes jövőbeni események bekövetkezésének lehetőségét veszélynek nevezzük. Ha az előre nem látható esemény gazdasági hátránnyal, vagyoni veszteséggel jár, akkor kárról beszélünk. A negatív következményekkel fenyegető események bekövetkezésének esélye a kockázat. A biztosítás pénzalap képzését jelenti, amely a biztosítottak által befizetett biztosítási díjból tevődik össze.

A biztosítási érték lehet:

  • új érték
  • pótlási érték
  • napi érték

Alapképzés – 9. fejezet: Biztosítási alapfogalmak

Egyik legklasszikusabb biztosítási ágazat a személybiztosítás.
Ezen belül megkülönböztetünk, életbiztosítást, balesetbiztosítást, betegségbiztosítást.

Az egyéb biztosítások a nem élet kategóriába tartoznak. Ilyenek Pl.: a felelősségbiztosítások, gépjármű-biztosítások, szállítmánybiztosítás, elemi károk elleni biztosítás, hitelbiztosítás.
Sorolhatnám még tovább, de a lényeg látszik ennyiből is.

A banki típusú és a biztosítói típusú vagyonkezelés (pénzkezelés) közötti alapvető különbség abban rejlik, hogy a biztosítónál elhelyezett minden egyes fillérre fedezet van. Ezenkívül a biztosítónak, a nála elhelyezett vagyonra, – a törvényekből eredően, – viszontbiztosítást is kell kötnie. Mivel egy súlyos kár veszélyeztetheti a biztosító létét, a viszontbiztosítás miatt ez a veszély gyakorlatilag nem létezik.

Míg a banknál elhelyezett pénz virtuálisan létezik. Ennek következtében egy biztosító se mehet csődbe, miközben bármelyik bank képes csődöt mondani.

Ezt az alapvető különbséget mindenkinek értenie kell, amikor pénzét valahol elhelyezi. A kérdés, hogy mennyire lehet megbízni abban, hogy nem megy csődbe a pénzintézet, vagy nem lopják el a pénzt, ami ugyancsak csődhöz vezet.

Mivel egy banknál ennek esélye megvan, a biztosítónál ez nem fordulhat elő, a banki pénzkezelés olcsóbb, de kevésbé biztonságos, míg a biztosítónál lévő pénz kezelése drágább, de kockázatmentes.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, melyiket választja.

MNB, Kapcsolat

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.