Közeleg az infláció, vagy már itt van? Ki tudja?

infláció, Elinflálódott pengő-bankjegyeket söprögetnek a forint bevezetése után, 1946-ban. Fotó: Mizerák István, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Budapest, Wikimedia Commons. Bármikor, egy pillanat alatt eléghet az összes pénzed

Közeleg az infláció, vagy már itt van? Ki tudja?

Képzeld el, hogy kinézel magadnak egy autót, összegyűjtöd rá a pénzt a párna alatt, aztán pár nap múlva már csak egy kiló kenyeret tudsz venni a megtakarításodból.

Többször is előfordult már a történelem során, hogy a hiperinfláció miatt komplett vagyonok váltak köddé, most éppen Venezuela szenved a bolivár elképesztő leérékelődésétől. Idén márciusban 4 ezer százalékhoz közeli volt a fogyasztói áremelkedés éves mértéke, a hiperinfláció miatt az ország jegybankja minden eddiginél nagyobb névértékű bankjegyek kibocsátására kényszerült a múlt hónapban – írja az MTI.

Még ennél is durvább volt, amit Jugoszlávia, Zimbabwe, vagy éppen Magyarország lakossága megélt korábban.

Sajnos most is olyan időszakot élünk, amikor a világ összes kormánya azon fáradozik, hogy egyre több pénzt pumpáljon a gazdaságokba. 2008-ban pénzügyi gazdasági válság olt, amit pénzpumpával kezeltek.

Ma már a rengeteg új pénz nyomtatásának a következménye fenyeget, nevezetesen az infláció.

Szüksége van az embereknek olyan eszközre, ami

  • véd az inflációtól
  • ellensúlyozza a tőzsdei kilengéseket
  • egy esetleges háborúban is őrzi az értékét
  • a világ bármely részén pénzzé tehető, vagy más értékre cserélhető
  • megbízható
  • biztonságos
  • értékálló

Nos mi lehet az, ami mindezt tudja? Már hallom is a válaszokat, hogy ez az arany, a befektetési arany!

 

Így igaz, de a mai világban már könnyebb dolgunk van a 100% aranyfedezettel rendelkező jogtiszta digitális valutának. Kérdezz, mi válaszokat adunk! Ha biztonságot, szép, boldog jövőt szánsz magadnak, szeretteidnek, gyűjtsd be az információkat. Mi függetlenként állunk rendelkezésre.

Többet szeretnék tudni!

Összeszedtük a történelem valaha volt legdurvább hiperinflációs időszakait.

5. Görög drachma – napi 17,84% – 1941-1945

Német csapatok a Marita hadművelet közben. Fotó: Shutterstock
Német csapatok a Marita hadművelet közben. Fotó: Shutterstock

Míg 1939-ben 271 millió drachmás költségvetési többlete volt Görögországnak, a második világháború kitörésével 1940-re 790 millió drachmás költségvetési hiányt halmozott fel az ország. A világháború jelentősen lerontotta Görögország kereskedelmi forgalmát, 1941-re pedig a tengelyhatalmak megszállták az országot. Németország és szövetségesei keményen megsarcolták a görögöket, valamint arra kényszerítették a kormányt, hogy mintegy 400 ezer katona ellátmányát finanszírozzák.

Hogy eleget tudjon tenni a költségvetési deficittel küzdő ország a megszállók kérésének, a jegybank elképesztő ütemben kezdte el nyomtatni a pénzt, amelynek hiperinfláció lett az eredménye: 1943-ban volt olyan hónap, hogy napi 17,84%-ot veszített a drachma a vásárlóerejéből. Az ország fizetőeszközét 1946-ra sikerült csak stabilizálni.

4. Német márka – napi 20,87% – 1922-1923

Pénzt számoló bankár a weimari köztársaság hiperinflációs időszakában. Fotó: Shutterstock
Pénzt számoló bankár a weimari köztársaság hiperinflációs időszakában. Fotó: Shutterstock

Az első világháború után a Német Birodalmat masszív háborús jóvátétel fizetésére kötelezték a győztesek, a háború alatt elértéktelenedett német papírmárkát (Papiermark) viszont nem fogadták el fizetőeszközként. A német kormány ezért hatalmas tételekben kezdte el külföldi valutára váltani saját fizetőeszközét, melynek eredménye hiperinfláció lett. összes pénzed

Az árak 3,7 naponként duplázódtak, amikor a legjobban tombolt a válság, 1923 októberében mintegy 29 500%-ot vesztett a márka az értékéből – novemberre egy dollár 238 millió papírmárkát ért. Bár a hiperinflációt még a weimari köztársaság kormánya fogta meg azzal, hogy lecserélték a papírmárkát a járadékmárkára (Rentenmark), ez az időszak nagyban hozzájárult Hitler és a nemzetiszocialisták hatalomra kerüléséhez is. összes pénzed

3. Jugoszláv dinár – napi 64,63% – 1993-1995

A jugoszláv néphadsereg harckocsijai a tíznapos háborúban, mely során Szlovénia kivívta függetlenségét. Fotó: Peter Bozic, Wikimedia Commons
A jugoszláv néphadsereg harckocsijai a tíznapos háborúban, mely során Szlovénia kivívta függetlenségét. Fotó: Peter Bozic, Wikimedia Commons

Miután a Szovjetunió felbomlott, Jugoszlávia is elkezdett szétszakadni és kezdetét vette a több, hosszabb-rövidebb konfliktusból álló délszláv háború. Amíg a konfliktus tartott, a frissen függetlenedett országok nem kereskedtek egymással, majd a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (később Szerbia és Montenegró) nyugati szankciókat is kapott a nyakába, miközben egyébként megtartotta a kommunista időszakban megszokott túlköltekezésre, bürokráciára és masszív eladósodásra épülő gazdaságpolitikáját.

A jugoszláv dinár értéke rohamosan romlani kezdett, csak 1994 januárjában 313 millió %-ot veszített értékéből. Ötször értékelték át két év alatt a fizetőeszközt, mire sikerült megállítani a hiperinflációt, még 500 billiós bankjegyet is nyomtak belőle. Egy ideig szinte sehol nem fogadták el a fizetőeszközt, helyette a jugoszláv üzletekben többnyire inkább német márkával fizettek.

2. Zimbabwei dollár – napi 98,01% – 2007-2008

Robert Mugabe a 2000-es évek elején földreformot hirdetett, mely során a zimbabwei fehér farmerektől elvették a földjeiket és szétosztották a helyi, főleg fekete lakosság között. A reformok eredményeképpen 50%-os termelés-visszaesés következett a következő kilenc évben, közben a kormány a kongói polgárháborúba is belépett. Mind a tőke, mind pedig a lakosság menekülni kezdett Zimbabwéből, az események eredményeképpen pedig 2007-2008-ra hiperinfláció alakult ki az országban.

2008 novemberére durvult be a legjobban a hiperinfláció: a zimbabwei dollár ebben a hónapban 79 billió százalékot vesztett az értékéből – egy vekni kenyér 35 millió zimbabwei dollárba került, miközben naponta duplázódtak az árak. Az afrikai ország jegybankja nem tett különösebb erőfeszítést a fizetőeszköz stabilizálására, inkább átvették az amerikai dollárt és a dél-afrikai randot. összes pénzed

1. Magyar pengő – napi 207,19% – 1946

Elinflálódott pengő-bankjegyeket söprögetnek a forint bevezetése után, 1946-ban. Fotó: Mizerák István, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Budapest, Wikimedia Commons.
Elinflálódott pengő-bankjegyeket söprögetnek a forint bevezetése után, 1946-ban. Fotó: Mizerák István, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Budapest, Wikimedia Commons.

A második világháború gazdaságilag és infrastrukturálisan is romba döntötte Magyarországot, majd a szovjet csapatok megszállták hazánkat. Nem elég, hogy a háború alatt rengeteg hitelt vett fel a kormány, hogy a német háborús törekvéseket támogatni tudjuk (amit Németország végül sosem térített meg), de még jóvátétel fizetésére is kötelezték a magyarokat a győztesek – ez közvetlenül a háború után egyes becslések szerint a GDP mintegy felét elvitte. Közben a monetáris politika fölött gyakorlatilag átvették az oroszok az uralmat, akik ész nélkül nyomtatni kezdték a pénzt, a magyar jegybanki szakemberek figyelmeztetését teljesen figyelmen kívül hagyva.

Míg 1944-ben a legnagyobb címletű fizetőeszköz 1000 pengő volt, 1946 közepére már 100 trilliós címletet is nyomtattak, az árak 15 óránként duplázódtak és 1946 júliusában mintegy 13 600 000 000 000 000%-ot inflálódott a pengő. Egyes becslések szerint augusztusra már az összes forgalomban lévő magyar bankjegy értéke a dollár ezredrészét érte. A helyzetet végül az arannyal fedezett forint kibocsátásával sikerült orvosolni, a magyar pengő litániája pedig a valaha volt legdurvább hiperinflációként vonult be a történelembe. összes pénzed

Források: Business Insider, Nomad Capitalist, CNBC, Cambridge University, Wikipedia.

Kapcsolat, MNB

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.