Alapképzés – 10. fejezet: Pénzügyi döntések

Alapképzés – 10. fejezet: Pénzügyi döntések

Alapképzés – 10. fejezet: Pénzügyi döntések

Tízedik részét olvassa pénzügyi alapismeretek sorozatunknak. Előző részben megismerte, a banki típusú pénzkezelés, valamint a biztosítóhoz köthető vagyon-, illetve pénzkezelés különbségét és hatását az Ön pénzének biztonsága szempontjából.

Ebben a részben megtanulhatja életének talán legfontosabb részét, amit rendszerint elhanyagolnak az emberek, és emiatt sokszor csak sodródnak az eseményekkel, ahelyett, hogy irányítanák a körülményeiket!

Ha ezt a részt komolyan veszi, megtanulja, de legfőképpen alkalmazza, akkor szinte bármit elérhet az életben!

Pénzügyi döntések

Napjainkban – tisztelet a kivételnek – pénzügyi döntéseinket nem megalapozottan, hanem „ad hoc” jelleggel hozzuk meg. Mit jelent ez?
(Wikipédiából: Az ad hoc (latin kifejezés, jelentése szó szerint: ’ehhez’, átvitt értelemben: ’csak ezért/azért’, ’éppen ez/az okból’, esetenként: ’csak úgy’) rendszerint eseti megoldást, hirtelen támadt ötletet jelent, mely nem általánosítható, csak egy speciális problémára adott válasz, az átfogó rendezés igénye nélkül.)
Legtöbb problémánk ebből ered! Ennyi bevezető után nézzük meg, hogyan kellene ezt csinálnunk nap, mint nap!?

A pénzügyi tervezés

A tervezés mindig olyan jövőre irányuló cselekvés, amely valamilyen szempont szerint kívánatosnak tartott jövőbeni állapot felvázolását, valamint az elérését lehetővé tevő út és feltételek meghatározását jelenti. A tervezés során mindig több lehetőség közül kell választani, így a tervezés sajátos döntésnek fogható fel.
– A tervezés időben megelőzi a cselekvést, azaz a döntés nem vonja maga után az azonnali végrehajtást.
– A tervezési problémák nem bonthatók szét, egymástól jól elkülöníthető, egymástól független részekre.
– Ebből következően a tervezés egységes döntési folyamat, amely a döntések egymásra épülő sorozataként fogható fel.

A terveket nem elegendő egyszer elkészíteni, majd a megvalósításukhoz hozzálátni, hanem folyamatosan karbantartani, aktualizálni is kell őket.

Alapképzés – 10. fejezet: Pénzügyi döntések

Most mondhatná, hogy persze így kell csinálni egy vállalkozónak, vagy egy vállalatnak, de én egyik se vagyok! Ez így igaz, de ettől még meg kell tennie saját érdekében, hiszen Ön is fejlődni akar, magasabb életszínvonalon élni, gazdagodni, akárcsak a vállalkozás.

A pénzügyi tervezés folyamata

1. A múlt és a jelen helyzet értékelése, célok megfogalmazása.
2. A magam és szeretteim előtt álló beruházások és a napi finanszírozási lehetőségek elemzése.
3. A jelenben hozott döntések jövőbeli követelményeinek előrejelzése.
4. Annak eldöntése, hogy melyik lehetőséget választjuk.
5. A jelen- és a következő (napok, hetek) időszak tevékenységeinek összehasonlítása a tervben megfogalmazottakkal

Pénzügyi tervek csoportosítása

– Rövidtávú pénzügyi terv. (kb. 1 év)
– Középtávú pénzügyi terv. (3-5 év)
– Hosszútávú pénzügyi terv. (akár 10-15- 20, vagy még több év).

A pénzügyi tervezésnek két módját különböztetjük meg egymástól.
– Egy meghatározott későbbi időpontra vonatkozóan vizsgáljuk a pénzügyi helyzetet
– Egy adott időszak alatti bevételi és kiadási adatokat állítjuk egymással szembe.

A két szemlélet egymást kiegészíti, kölcsönhatás van közöttük. Ezeknek a terveknek megfelelően tudjuk elkészíteni a likviditási tervünket! A folyamatos likviditási terv a munkanapok várható bevételeiből és kiadásaiból gördülő tervezési módszerrel elkészített havi likviditási terv.
Meg kell vizsgálni az összes bevételünket és meghatározni az előttünk álló célokat, elsősorban közép, és hosszútávra és bármily meglepő bevételünk egy részét azonnal erre a célra kell félretenni, mert akkor van esély arra, hogy el is érjük azokat!

Ha először nem ezekre a célokra tesz félre, akkor egészen biztos, hogy nem is marad, így a céljai elérésére vajmi kevés esély marad!
A kiadási oldalon meg kell határozni az előre kalkulálható állandó költséget, (étkezés, villany, gáz, lakhatás, bérlet, bankkártya, stb.), be kell tervezni a ritkábban, de biztosan bekövetkező kiadásokat, (ruházat, cipő, felújítás, javítások, stb.), kell a kultúrára, kikapcsolódásra is gondolni.

Amennyiben a fentiek szellemében gondolkodik és tervezi a meglévő, vagy ezután esedékes családja életét, akkor idővel elképzeléseinek, álmainak megfelelő életet élhet. Az út nehéz, de egy idő után kialakul a szokás ezen a téren is és vele együtt eléri a boldogságot is. Valljuk be, mindannyian ezt keressük! Az életben bármit csinál, soha semmi nem lett csak úgy egyszerűen könnyű. Előtte mindig minden nehéz volt. Ha leküzdi az akadályokat, törvényszerűen érkezik a boldogság!

Csak Önön múlik milyen célokat tűz ki, milyen életet él! Mi adjuk céljaihoz a szakmai tudásunkat!

MNB, Kapcsolat

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket.